Natalia Barczewska
09 Sier

LODY DOMOWE - przepis jak zrobić w domu

JAK ZROBIĆ LODY DOMOWE - nawet w domowym zaciszu możliwe jest ich przygotowanie! Sprawdź przepis na lody domowe, są pyszne i niskokaloryczne - idealne na upalne dni! Do ich wykonania potrzebujesz zaledwie kilku składników, a pyszny smak i satysfakcja są gwarantowane! Takie lody możesz jeść bez wyrzutów sumienia ;)

Lody gruszkowe

Przepis na domowe lody z polskich gruszek. Niesamowicie orzeźwiające lody gruszkowe. To bardzo proste w przygotowaniu lody gruszkowe z nutą cytrusów oraz świeżej mięty. Idealne nie tylko na lato, ale również jako zdrowy zamiennik naszych ulubionych lodów. Bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Świetne również w wersji na patyku lub w foremkach

Składniki (2 porcje):

  • 2 gruszki
  • sok z cytryny lub pomarańczy
  • opcjonalnie: 1  łyżeczka miodu/ksylitol
  • garść świeżej mięty
  • opcjonalnie: cynamon

Sposób przygotowania:

Gruszki dzielimy na połowę i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny aż do uzyskania optymalnego smaku pomiędzy kwaśnym i słodkim. Na koniec dodajemy roztartą w dłoniach miętę. Przelewamy do pojemników i mrozimy przez min. 2 godziny, aż do całkowitego stężenia. Podajemy posypane cynamonem

 

Lekkie lody czekoladowe z twarogiem

Przepis na domowe lody bez jajek. Najlepsze lody czekoladowe z twarogiem. Niesamowicie kremowe, aksamitne, pyszne i rozpływające się w ustach. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, gdy masz chwilę słabości po zjedzeniu jednej takiej porcji domowych czekoladowych lodów z twarogiem ochota na czekoladę zaspokojona. Te czekoladowe lody są bardzo odżywcze co łączy się z tym, że są bardzo sycące. Polecam! Bez potrzeby użycia maszynki do lodów.  Świetne również w wersji na patyku lub w foremkach

Składniki (2 porcje):

  • 250 twarogu 
  • 4 łyżki kako
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Twaróg zmiażdż widelcem, dodaj resztę składników i wymieszaj (możesz to zrobić blenderem). Dokładnie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Kostki czekolady pokrój na drobne kawałeczki i dorzuć do gotowej masy, wymieszaj całość. Przelewamy do pojemników i mrozimy przez co najmniej 5 godz, aż do całkowitego stężenia.

Udanego pichcenia łasuchy ;)

Smacznego <3

Twój komentarz




POKAŻ