Lody gruszkowe
Przepis na domowe lody z polskich gruszek. Niesamowicie orzeźwiające lody gruszkowe. To bardzo proste w przygotowaniu lody gruszkowe z nutą cytrusów oraz świeżej mięty. Idealne nie tylko na lato, ale również jako zdrowy zamiennik naszych ulubionych lodów. Bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Świetne również w wersji na patyku lub w foremkach
Składniki (2 porcje):
- 2 gruszki
- sok z cytryny lub pomarańczy
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu/ksylitol
- garść świeżej mięty
- opcjonalnie: cynamon
Sposób przygotowania:
Gruszki dzielimy na połowę i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny aż do uzyskania optymalnego smaku pomiędzy kwaśnym i słodkim. Na koniec dodajemy roztartą w dłoniach miętę. Przelewamy do pojemników i mrozimy przez min. 2 godziny, aż do całkowitego stężenia. Podajemy posypane cynamonem
Lekkie lody czekoladowe z twarogiem
Przepis na domowe lody bez jajek. Najlepsze lody czekoladowe z twarogiem. Niesamowicie kremowe, aksamitne, pyszne i rozpływające się w ustach. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, gdy masz chwilę słabości po zjedzeniu jednej takiej porcji domowych czekoladowych lodów z twarogiem ochota na czekoladę zaspokojona. Te czekoladowe lody są bardzo odżywcze co łączy się z tym, że są bardzo sycące. Polecam! Bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Świetne również w wersji na patyku lub w foremkach
Składniki (2 porcje):
- 250 twarogu
- 4 łyżki kako
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Twaróg zmiażdż widelcem, dodaj resztę składników i wymieszaj (możesz to zrobić blenderem). Dokładnie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Kostki czekolady pokrój na drobne kawałeczki i dorzuć do gotowej masy, wymieszaj całość. Przelewamy do pojemników i mrozimy przez co najmniej 5 godz, aż do całkowitego stężenia.
Udanego pichcenia łasuchy ;)
Smacznego <3
Twój komentarz