Jest to nietylko świetny deser do popołudniowej herbatki, ale także zdrowa opcja dla drugiego śniadania czy po prostu „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiennik batoników i wafelków. Owies i jego przetwory to jedno z najbogatszych w składniki odżywcze zbóż. Zwracaj uwagę, aby nie kupować płatków błyskawicznych czy też w polewach/posypkach cukrowych, ponieważ jako produkty wysoko przetworzone tracą większość swoich walorów, a dodatek cukru znacznie podwyższa IG. Owies jest bogaty w błonnik zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, witaminy z grupy B oraz foliany. CIASTECZKA SAMO ZDROWIE ;)

Składniki:
Banan1 średni banan (200 g) 120 kcal
Migdały1 łyżka (12 g) 69 kcal
Nasiona chia1 łyżeczka (7 g) 37 kcal
Orzechy włoskie2 orzechy (8 g) 52 kcal
Płatki owsiane5 łyżek (50 g) 183 kcal
Przyprawa cynamon1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Rodzynki, suszone1 lyżeczka (10 g) 28 kcal
Przygotowanie:
Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, rodzynki, nasiona chia, cynamon i posiekane orzechy oraz migdały. Małe porcje powstałego ciasta nałożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec aż ciasteczka będą twarde z wierzchu (około 25-30 minut).
Miłego pichcenia kochani <3
Smacznego ;)
Twój komentarz