
Przygotowując musli samodzielnie, nie tylko nadasz mu ulubiony smak, ale sprawisz, że śniadanie będzie zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, który zapewni ci energię na większą część dnia. Możesz przechowywać je na przykład w litrowym słoju. Sprawdź, jak zrobić domowe musli ;)
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 350 g płatków z 4 zbóż
- 160 g mieszanki bakalii
- 30 g mielonego prażonego siemienia lnianego
- 100 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia/ oliwa z oliwek
- 80 g miodu
- 50 g masło orzechowe
- Orzechy i migdały wrzucić do pojemnika miksującego, rozdrabniać, przesypać do dużej miski. Dodać płatki zbożowe, bakalie, siemię lniane oraz miód. Dokładnie wymieszać składniki.
- Do garnka włożyć olej kokosowy/oliwa z oliwek z miodem. Roztapiać. Dodać masło orzechowe i mieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki i mieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia.
- Masę orzechową równomiernie rozsmarować na blasze, mocno przycisnąć paletą. Piec 25 minut na środkowym poziomie piekarnika, potem lekko ostudzić w formie. Upieczoną masę ostrożnie wyjąć z formy razem z papierem i pokroić na mniejsze kawałki.
- Musli przechowywać w szczelnym pojemniku i zużyć w ciągu tygodnia.
Miłego pichcenia kochani :* <3
Twój komentarz