Natalia Barczewska
28 Sty

Roladki z PIZZY (low carb)

Kto jest zwolennikiem pizzy? Głupie pytanie!? Każdy lubi pizzę ;) Ja ją wręcz uwielbiam! Pewnie niektórzy z Was pomyślą, jak to dietetyk może uwielbiać pizzę i jeszcze to obwieszczać na forum, w sieci... Przecież powinna świecić przykładem!!! Co jak co, ale pizza nie kojarzy nam się ze zdrową kuchnią. Pszenne węglowodany, tłusty żółty ser i salami to jedno z najbardziej zdemonizowanych przez dietetyków połączeń składników. SAMO ZŁO...

Samo zło!? Nic z tych rzeczy… Ci co mnie znają i są moimi podopiecznymi - wiedzą, że przede wszystkim chcę abyście cieszyli się z jedzenia, z tego jak smakuje. Jedzenie nie ma się kojarzyć z poczuciem winy lub niezadowoleniem z siebie. PAMIĘTAJ: JEDZENIE JEST SMACZNE, JEST PYSZNE TYLKO… No właśnie, tylko trzeba mieć do niego zdrowe podejście… Czyli zachować RÓWNOWAGĘ ;) A jak to zrobić? proszę bardzo lista rozwiązań:

  1. Wiecie przecież, że można przygotować nasze ulubione potrawy inaczej, niż zwykle. Zachęcam Was do zrobienia pizzy w nie tradycyjny sposób. Zobacz jak to zrobić i do dzieła! Nic tak nie smakuje i nie zadowala, jak zrobione samemu w domu:

  • wersja ciasta niskowęglowodanowa z sera mozzarella, sera twarogowego chudego i jajek. Jedno jest pewne – zdrowsza (dietetyczna) pizza jest możliwa ;) 

  • Jeśli wolisz placka nie musisz go zwijać w rulon ;)

Smacznego Kochani! Cieszcie się nowym smakiem pizzy ;)

Porcje 4

Składniki

Ciasto:

  • 110 g sera mozzarella żółtego

  • 160 g chudego sera twarogowego (0,2% tł.)

  • 3 jajka (wielkość L)

  • 2 szczypty soli

Obłożenie:

  • 80 g ser mozzarella 

  • 1 mała czerwona cebula (70 g)

  • 50 g czarnych oliwek bez pestek

  • 30 g rukoli

  • 60 g szynki parmeńskiej

  • 200 g sosu pomidorowego z ziołami

  • 2 szczypty soli

  • 2 szczypty pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na jednej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Pokrojoną na kawałki mozzarellę (ser przeznaczony na ciasto) włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać. Do sera dodać pozostałe składniki ciasta i mieszać wszystko. Na przygotowanej blasze rozsmarować ciasto na kształt prostokąta, piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

W tym czasie przygotować obłożenie pizzy. Pokroić mozzarellę na plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę (poszatkować). Oliwki pokroić na plasterki. Rukolę umyć i osuszyć, pokroić w poprzek na 5-cm kawałki. Szynkę podzielić na kawałki. Sos pomidorowy z solą, pieprzem i oregano wymieszać. Upieczone placki posmarować sosem pomidorowym, obłożyć rozdrobnioną cebulą, serem i oliwkami. Piec jeszcze 15 minut. Obłożyć pizzę rukolą i szynką, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki długości 5 cm. 

  1. A dla tych co lubią CHODZIĆ do pizzerii ;) Zasady są dwie:

  • Pierwsza z nich -  ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ - raz na jakiś czas można zjeść, ale broń boże codziennie / co drugi dzień!! Wtedy już możemy śmiało nazwać to, jako PIZZA SAMO ZŁO ;)

  • Druga - NIE GIGANT, NIE JEDNA NA GŁOWĘ - zamówcie jedną wspólną, podzielcie się, delektujcie się nią, a nie napychajcie - POSIŁEK POWINIEN ZAWSZE ZASPOKAJAĆ UCZUCIE GŁODU, A NIE SYTOŚCI ;)

Specjalnie napisałam dużymi CHODZIĆ - moim zdaniem najgorsze co można zrobić pizzy to zamówić ją do domu… Najlepsza jest świeżo podana na miejscu w pizzerii, wszystkie jej walory smakowe są zachowane, a tak to taki skapciały placek przyjeżdża do nas ;) A jak już łamać zasady to niech będą TEGO WARTE ;)

P.S. Spacer do pizzerii i spowrotem do domu to kolejny plus, że po takim posiłku aktywnie spędzimy czas, a nie jedzenie podstawione pod sam nos do tego zero ruchu. To prosta droga sami wiecie do czego, albo do kogo… ;)))

Miłego pichcenia kochani :* <3

Twój komentarz




POKAŻ