- 2 małe cebule (60 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1,2 kg dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1½ łyżeczki ksylitolu, miodu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 l ciepłego bulionu warzywnego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 chlusty soku z cytryny
- garść pestek z dyni
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w dużą kostkę. Dynię umyć, oczyścić, pokroić na kawałki (dyni hokkaido nie trzeba obierać), włożyć do garnka z cebulą i czosnkiem. Do rozdrobnionych składników dodać oliwę z oliwek. Dusić składniki. Dodać miód, sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową. Do składników w garnku wlać ciepły bulion, gotować 20 minut. Do zupy dodać jogurt naturalny.Doprawić zupę sokiem z cytryny. Zmiksować zupę blenderem. Uprażyć na nieprzywierającej patelni pestki z dyni. Zupę podać posypaną pestkami
Smacznego kochani! ;)
1 komentarz
Prosty i bardzo smaczny przepis ;)