Natalia Barczewska
31 Paź

Zupa dyniowa

To jedna z moich ulubionych zup – zupa dyniowa krem. Pod koniec sierpnia lub na początku września zawsze zaczyna się sezon na dynie. Dynia jest wyjątkowo słodka bliżej października, dlatego mój sezon dyniowy rozpoczęłam już wcześniej. Lecz na Halloween nie mogłam się powstrzymać, aby jej nie zrobić. Wybieram nieduże, okrągłe dynie, które są słodsze w smaku i mniej watowate od tych wielkich okazów pod którymi uginają się półki sklepowe ;)

 

  • 2 małe cebule (60 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 kg dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki ksylitolu, miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 l ciepłego bulionu warzywnego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 chlusty soku z cytryny
  • garść pestek z dyni

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w dużą kostkę. Dynię umyć, oczyścić, pokroić na kawałki (dyni hokkaido nie trzeba obierać), włożyć do garnka z cebulą i czosnkiem. Do rozdrobnionych składników dodać oliwę z oliwek. Dusić składniki. Dodać miód, sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową. Do składników w garnku wlać ciepły bulion, gotować 20 minut. Do zupy dodać jogurt naturalny.Doprawić zupę sokiem z cytryny. Zmiksować zupę blenderem. Uprażyć na nieprzywierającej patelni pestki z dyni. Zupę podać posypaną pestkami

Smacznego kochani! ;)

1 komentarz

Bartosz  -  31 października, 2019 o godz. 23:27 odpowiedz

Prosty i bardzo smaczny przepis ;)

Twój komentarz




POKAŻ